Tips bij online auto kopen

Een auto online kopen kan vreemd lijken. Er wordt veel op het internet gekocht, van boodschappen bij de Jumbo tot tuingereedschap, tenten en vakanties, maar een auto is wel een heel grote aankoop, en de meeste mensen zullen hem toch wel eerst willen bekijken.
Toch hoeft dat niet persé. Je kunt de auto na afloop namelijk ook onderzoeken. Dat gaat misschien nog wel eenvoudiger dan voor de aankoop, want je hebt de bij de wet vastgestelde bedenktijd bij koop op afstand, en dat is meestal 14 dagen.
In 14 dagen kun je goed onderzoeken hoe een auto rijdt, hoe het comfort is, hoe hij zich gedraagt als je plotseling remt, hard door de bocht scheurt of met een flinke vaart over een verkeersdrempel gaat. Je moet er natuurlijk niet mee naar een vakantieadres in Spanje rijden, maar je kunt wel een uitgebreide proefrit maken over verschillende soorten wegen en met verschillende snelheden.
En de auto nauwkeurig inspecteren, van binnen en van buiten. Eventuele slijtageplekken, schadekenmerken, mogelijke lekkage zal je dan niet ontgaan, vooral niet als je ook onder de motorkap uitgebreid kijkt.

Het is wel een spelregel dat je de auto ook inderdaad niet voor de aankoop bent komen bekijken, want dan is er geen sprake meer van koop op afstand. En je moet hem bij een bedrijf kopen, want anders geldt deze wet niet.

Maar al met al is het online kopen van een auto dus helemaal niet zo’n waagstuk als het lijkt. Eigenlijk geeft het zelfs meer gelegenheid om de auto uitgebreid te keuren.