Zelf een tweedehands auto keuren voor aankoop

Als je een tweedehands auto koopt, wil je natuurlijk graag weten of het een goede aankoop is. En het liefst voor je hem koopt, dat spreekt vanzelf.
Je kunt een aankoopkeuring laten doen, maar je kunt zelf ook al goed onderzoek plegen. Je kunt beginnen met de gegevens van de RDW na te kijken, en een schaderapport op te vragen. Je kunt op deze manier ook nagaan of het kilometerverbruik logisch is, of hij verzekerd is, en of de APK nog lang geldt.

Het is ook een aanrader om een proefrit te doen. Ervaar hoe de auto zit, hoe het zitten in de auto en het overzicht je bevalt. Of het starten goed gaat, soepel genoeg is en of de auto mooi constant in lage toeren stationair loopt. Tijdens de rit kun je testen of de versnelling goed werkt, hoe de vering functioneert, of de auto op de juiste manier remt, hoe het comfort en rijgedrag is bij verschillende snelheden en op verschillende soorten wegen. Spaar de auto niet. Hard optrekken en hard remmen, flink door de bocht gaan en stevig over de drempel zijn goede manieren om een auto te testen. Na verloop van tijd zet je de auto stil en controleer je of de auto niet warm wordt als je stationair rijdt, en of er geen vloeistoffen gaan lekken. Check ook de buitenkant en het interieur grondig, en speur naar kenmerken van autoschade. Kijk ook goed onder de motorkap, en let op eventuele tekenen van slijtage.

Zo heb je iets meer zekerheid ten aanzien van je aankoop.